Victor Ponta: Prezumția de nevinovăție este un drept, nu un moft…

ponta-Medium-700x466„România trebuie să își respecte obligațiile care îi revin în calitate de membru al Uniunii Europene!

Prezumția de nevinovăție este un drept care îl apăra pe cetățean de abuzurile statului, nu un moft! O societate europeană este opusul societății stalinist-macoveiste pe care unii vor să o instaureze în România” a scris Victor Ponta pe facebook.

Prezumția de nevinovăție reprezintă o cutumă legală utilizată în majoritatea statelor civilizate, care implică o presupunere că o persoană este considerată ca fiind inocentă până la proba contrarie. Scopul prezumției de nevinovăție este acela de a proteja individul împotriva măsurilor abuzive, prin garantarea libertății individuale, prin stimularea căutăriiadevărului de către autoritățile statului și prin evitarea convingerii că persoana împotriva căreia se exercită o acțiune penală este vinovată.

Constituţia României, în art. 23 alin. 11, consfinţeşte prezumţia de nevinovăţie ca principiu constituţional.

La rândul său, Codul de procedură penală în vigoare, încă din art. 4, arată explicit că orice persoană este considerată nevinovată până la momentul stabilirii vinovăţiei sale printr-o hotărâre judecătorească definitivă. O prevedere similară, introdusă în lege încă din anul 2003, era cuprinsă şi în dispoziţiile art. 52 din vechiul Cod de procedură penală.

Nu am făcut aceste trimiteri pentru că cineva ar fi pus la îndoială reglementarea legislativă a prezumţiei de nevinovăţie, ci pur şi simplu am vrut să amintesc de existenţa acestor prevederi legale, pentru că, deşi la nivel de principiu ştim cu toţii că există, de multe ori uităm care sunt articolele de lege care le reglementează. Că uităm textele de lege nu ar fi o problemă, problema apare, însă, atunci când „uităm” să aplicăm instituţia, deşi ştim că ea există.

Un gând despre „Victor Ponta: Prezumția de nevinovăție este un drept, nu un moft…

  1. Persecutat ,discriminat si marginalizat am luptat pentru dreptate impotriva coruptie moderne din justitie ,stufoasa de interlopi cu legitimatie de la stat .

    Cand o sa initiati o lege in care noi care am castigat procese la CEDO prin dreptatea noastra ,vom beneficia de o pensie speciala ,pentru lupta noastra impotriva coruptiei din justitie ?

    Sfantul Dreptatii !

Lasă un comentariu